فنوتیپ بیماریزایی Xanthomonas citri pv. citri عامل شانکر باکتریایی مرکبات و سنجش اثربخشی ترکیبات مسی در مهار آن در شرایط آزمایشگاهی

نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجو دکتری بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، ایران

2 استاد بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، ایران

10.22034/ijpp.2024.710590

چکیده

استفاده فراوان از باکتری کش های مسی در برخی از گونه های باکتری های بی ماریزای گیاهی، از جملهXanthomonas citri pv. citri مقاومت در برابر مس ایجاد کرده است. در این پژوهش به بررسی فنوتیپ بیماریزایی باکتری عامل شانکرمرکبات و اثربخشی ترکیبات 
مسی در مهار این بیمارگر پرداخته شده است. نمونه برداری از باغهای مرکبات طی سالها ی 1400-1401 انجام شد. صد و هفده باغ 
مرکبات مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس ویژگیهای فنوتیپی و ژنوتیپی 132 جدایه به عنوان Xanthomonas citri pv. citri شناسایی شدند. فنوتیپهای مختلف بیماریزایی توسط ده جدایه نماینده روی ارقام مختلف لیموترش، پرتقال، گریپ فروت و سیتروملو 
مشاهده شد اما ارقام نارنگی علائم بیماری را نشان ندادند. همه جدایه ها سطح متوسطی از حساسیت به مس را نشان دادند و در محیط کشت حاوی 100 و 150 میلیگرم در لیتر سولفات مس رشد کردند. غلظتهای باالی سولفات مس (،250 ،300 350 و 400 میلیگرم در لیتر)، از رشد بیشتر از 90 درصد جدایه ها جلوگیری کردند. کربوکسیلات مس در غلظت 0/75 گرم بر لیتر جلوی رشد بیش از 85 درصد از جدایه ها را گرفت. همچنین بهترین بازدارندگی از رشد ترکیب اکسی کلرید مس، در غلظتهای بالاتر از 3 گرم بر لیتر مشاهده شد و 
مخلوط بوردو در غلظت 1/5 میلیلیتر در لیتر از رشد بالای 80 درصد جدایه ها جلوگیری کرد. هیچ یک از خوشه های ژنی مقاومت به 
ترکیبات مسی copLAB و copABCD در جدایههای بررسی شده در این پژوهش ردیابی نشد. سنجش دقیق فنوتیپ بیماریزایی و 
میزان تحمل مس توسط باکتری عامل شانکر مرکبات منجر به تصمیمات مطمئنتری در مدیریت این بیماری میشود.

عنوان مقاله [English]

Pathological phenotypes of Xanthomonas citri pv. citri causal agent of citrus bacterial canker and in vitro efficiency assessment of copper compounds in its inhibition

نویسندگان [English]

  • Zohreh Ebrahimi 1
  • Seyed Mohsen Taghavi 2
1 A Part of a PhD dissertation presented to the College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
2 Professor of Plant Pathology, Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
چکیده [English]

As a consequence of the abundant use of copper bactericides, some species of plant pathogenic bacteria, 
including Xanthomonas citri pv. citri (Xcc), have developed resistance to copper. This study evaluates 
pathological phenotypes and in vitro efficiency of prevalent copper compounds in inhibiting Xcc. Sampling 
was conducted across citrus orchards during 2021-2022. One hundred and seventeen citrus orchards were 
surveyed and 132 strains identified as Xanthomonas citri pv. citri based on phenotypic and genotypic 
characteristics. Different pathogenic phenotypes were observed by inoculating the representative strains on 
different cultivars of lime, orange, citrumelo and grapefruit, but tangerine cultivars did not show disease 
symptoms. All the strains showed an intermediate level of sensitivity and grew in the medium containing 100 
and 150 mg/l of copper sulfate. In addition higher concentrations (250, 300, 350 and 400 mg/liter) showed 
inhibition rate more than 90%. Copper carboxylate at the concentration of 0.75 g/liter prevented the growth 
of more than 85% of the strains. Also, Copper oxychloride showed the best inhibition rate in concentrations 
higher than 3 g/liter. 1.5 ml/liter of Bordeaux mixture controlled more than 80% of the strains. None of 
copper resistance gene clusters copLAB and copABCD were detected in tested Xanthomonas citri strains. The 
proper characterization of pathological phenotypes and sensitivity to copper leads more confident decisions 
in citrus canker disease management.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Citrus canker
  • Copper bactericides
  • copLAB
  • copABCD