تاثیر آلودگی به ویروس موزائیک خیار و ویروس موزائیک یونجه بر ویژگی‌های ریخت-شناسی و فیزیولوژیکی گیاه فلفل دلمه‌ای (Capsicum annuum L.)

نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

1 گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

2 دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

فلفل دلمه‌ای ((Capsicum annuum L.، از تیره Solanaceae، به دلیل دارا بودن فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی، نقش مهمی در رژیم غذایی سالم ایفا می‌کند. تولید فلفل دلمه‌ای به شدت تحت تاثیر آلودگی‌های ویروسی، باکتریایی، قارچی و نماتدی قرار دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آلودگی ویروس موزائیک خیار (Cucumovirus CMV) و ویروس موزائیک یونجه (Alfamovirus AMV) بر ویژگی‌های رشدی و فیزیولوژیکی فلفل دلمه‌ای رقم کالیفرنیا واندر انجام شد. صفات مورد بررسی شامل ارتفاع بوته، میزان سبزینگی، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک بوته، وزن تر میوه، میزان فنل کل، محتوای ویتامین ث، کلروفیل a وb، کاروتنوئید‌ها و ترکیب تقریبی شامل رطوبت، پروتئین، فیبر خام، خاکستر، چربی خام و کربوهیدرات بود. نتایج نشان داد که آلودگی به ویروس موزائیک خیار و ویروس موزائیک یونجه منجر به کاهش معنی‌دار ارتفاع بوته، میزان سبزینگی، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک بوته، میزان کلروفیل a و b، ویتامین ث و وزن تر میوه شد، با وجود این، میزان فنل کل، در درصد رطوبت، پروتئین، خاکستر، چربی خام و کربوهیدرات تحت تاثیر آلودگی به ویروس‌ها قرار نگرفت. درصد فیبر خام در گیاهان آلوده به طور معنی‌داری افزایش یافت. به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که آلودگی به ویروس موزائیک خیار و ویروس موزائیک یونجه با کاهش رشد و عملکرد، کاهش وزن تر میوه و همچنین کاهش ویتامین ث، منجر به کاهش ارزش غذایی محصول فلفل دلمه‌ای می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of cucumber mosaic virus and alfalfa mosaic virus infections on the morphological and physiological characteristics of the bell pepper (Capsicum annuum L.)

نویسندگان [English]

  • Mahda Saghazade Mahani 1
  • Hasan Zeitooni 1
  • Masoud Shams-bakhsh 2
1 Tarbiat Modares University
2 Tarbiat Modares University
چکیده [English]

Bell pepper (Capsicum annuum L.), in Solanaceae family plays a vital role in a healthy diet due to its fiber, vitamins, and minerals. Bell pepper production is significantly affected by viral, bacterial, fungal, and nematode infection. This study aimed to examine effects of cucumber mosaic virus (Cucumovirus CMV) and alfalfa mosaic virus (Alfamovirus AMV) infections on the morphological and physiological characteristics of the bell pepper cultivar California Wonder. The traits assessed included plant height, greenness index, leaf area index (LAI), fresh and dry weight of the plant, fresh fruit weight, total phenol content, vitamin C, chlorophyll a and b, carotenoids, and proximate composition, including moisture, protein, crude fiber, ash, crude fat, and carbohydrates. The results indicated that infection with CMV and AMV resulted in a significant reduction in plant height, greenness index, LAI, fresh and dry weight of the plant, chlorophyll a and b, carotenoids, vitamin C, and fresh fruit weight. No significant change was found in the total phenol content between infected and control plants. The percentages of moisture, protein, ash, crude fat, and carbohydrates were not affected by viral infections. However, the percentage of crude fiber significantly increased in infected plants. Overall, the findings of this study suggest that infection to CMV and AMV, reduces growth, yield, fresh fruit weight and vitamin C, leading to a decline in the nutritional value of bell pepper fruits.

کلیدواژه‌ها [English]

  • bell pepper
  • cucumber mosaic virus (CMV)
  • alfalfa mosaic virus (AMV)
  • Vitamin C