اولین گزارش باکتری Clavibacter zhangzhiyongii عامل بیمار ی زوال و زردی جو در برخی نواحی ایران

نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، ایران

10.22034/ijpp.2024.710594

چکیده

تا کنون بیماری های باکتریایی متعددی از جمله لکه نواری گندم با عامل Xanthomonas translucens  و موزاییک خفیف باکتریایی 
با عامل Clavibacter tessellarius از گیاهان خانواده گندمیان گزارش شده است. در سال های اخیر گزارش هایی مبنی بر حضور باکتری 
Clavibacter tessellarius در برخی کشورها نظیر استرالیا و چین از گیاه جو منتشر شده است. این پژوهش با هدف ردیابی 
و شناسایی باکتری مذکور با استفاده از روش های بیوشیمیایی و مولکولی و همچنین تعیین دامنه میزبانی آن اجرا شد. برای این منظور طی سال های 1400 و 1401 از گیاهان گندم، جو و علفهای هرز گرامینه دارای علائم لکه های قهوه ای، موزاییک خفیف، زوال و زردی 
برگ در استان های گلستان، بوشهر، قزوین، زنجان و فارس نمونه برداری انجام شد. جداسازی باکتری مطابق روشهای استاندارد باکتری شناسی انجام گرفت. شناسایی جدایه ها با انجام آزمو ن های فنوتیپی و بیوشیمیایی و همچنین ژن های خانه داری atpD، gyrB، ppK و recA و آزمون بیماری زایی به دو روش پاشش و تزریق به ساقه انجام گرفت. براساس آزمون های بیوشیمیایی و مولکولی 15 جدایه از جنس Clavibacter شناسایی شد که از بین جدایه های مورد بررسی، سه جدایه به عنوان گونه 
C. zhangzhiyongii  شناسایی شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The first report of the bacterium Clavibacter zhangzhiyongii, the cause of barley decay and yellowness in some areas

نویسندگان [English]

  • Asma Rahmanzadeh
  • Seyed Mohsen Taghavi
, Department of Plant protection, School of Agriculture, Shiraz University, Iran
چکیده [English]

So far, several bacterial diseases, including wheat stripe spots caused by Xanthomonas translucens and mild 
bacterial mosaics caused byClavibacter tessellarius , have been reported in Poaceae family plants. In recent 
years, reports have been published on the presence of Clavibacter zhangzhiyongii bacteria in barley plants in 
some countries, such as Australia and China. This research was conducted to track and identify the 
mentioned bacteria using biochemical and molecular methods and determining its host range. For this 
purpose, in the years 2021 and 2022, wheat, barley, and weeds with symptoms of brown spots, mild mosaic, 
decay, and yellowing of leaves were sampled in the provinces of Golestan, Bushehr, Qazvin, Zanjan, and 
Fars. Bacterial isolation was performed according to standard bacteriological methods. Phenotypic and 
biochemical tests identified isolates and housekeeping genes atpD, gyrB, ppK, and recA. Pathogenicity tests 
were performed by spraying and stem injection. Based on biochemical and molecular tests, 15 isolates of the 
genus Clavibacter were identified, and among the studied isolates, three isolates were identified as 
C. zhangzhiyongii.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Clavibacter
  • Barley
  • Wheat
  • Gram-positive